6 Mayıs 2015 Çarşamba

Gelişen İşletmeler Piyasası ( GİP )

Günümüzde, KOBİ’ler bir çok ülkede büyük bir öneme sahiptir. KOBİ’lerin toplam işletmelerin yaklaşık %98’ini oluşturmakta olduğu ve istihdamın %77’sini karşılamaktadır. Bu nedenle bütün ülkeler, ekonominin lokomotifi KOBİ’lerin geliştirilmesi ve sorunlarının azaltılması için KOBİ’ler, destekleyerek, en yüksek faydayı sağlamaya .çalışılmaktadır.
KOBİ’ler, banka sisteminden fazlaca yararlanamayan, özkaynak oranları yüksek şirketlerden oluşmaktadır. Sayıları fazla olduğu için daha rekabetçi bir ortamda faaliyet göstermektedirler. Rekabet iç Pazar yanında dış pazardan da kaynaklandığı için dış pazarlara da açılmak zorundadırlar. İçinde bulundukları koşullar sebebiyle KOBİ’ler; maliyetlerini düşük tutmak ve üretimlerinin kalitesini artırmak zorundadırlar. Bu nedenle AB yolu, Türkiye KOBİ’leri açısından yeni bir süreci gündeme getirmekte ve önem arz etmektedir.
KOBİ’lerin finansman sorununu çömek amacıyla KOBİ Borsası olarak adlandırılan Gelişen İşletmeler Piyasarı AŞ ( GİP ) Temmuz 2005’de kuruldu. 2007 yılı sonunda devreye giren Gelişen işletmeler Piyasası AŞ , gelişme ve büyüme potansiyeline sahip KOBİ’lerin hem hisse senedi ihraçları, hem de borçlamna senedi ihraçları ile finansman sağlamasına yardımcı olacaktır.
Bir  ekonomi,  değişik  büyüklüklerde  ve  değişik  alanlarda,  değişik  iriliklerde faaliyet gösteren, mal ve hizmet üreten türlü işletmelerden oluşmaktadır. Ekonominin gelişmesi de,  içinde  faaliyet gösteren işletmelerin büyümeleri, sayılarının artması ve başarılı olmaları ile gerçekleşir. Ekonominin sağlığı ve gücü,  hücreler grubu olarak onu oluşturan işletmelerin sağlıkları ve güçleri ile ölçülür.
Bu gruplardan, küçük işletmeleri tanımlamada ve belirlemede kullanılan ölçütler, toplumların ekonomik ve sosyal yapılarına bağımlı olarak değişiklikler göstermektedir.
Günümüzde, KOBİ’ler bir çok ülkede büyük bir öneme sahiptir. KOBİ’lerin toplam işletmelerin yaklaşık %98’ini oluşturmakta olduğu ve istihdamın %77’sini karşılamaktadır. Bu nedenle bütün ülkeler, ekonominin lokomotifi KOBİ’lerin geliştirilmesi ve sorunlarının azaltılması için KOBİ’ler, destekleyerek, en yüksek faydayı sağlamaya çalışılmaktadır.
Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip KOBİ miteliğindeki işletmeler, son yıllarda dünya küreselleşme ve bölgeselleşme eğilimi ile birlikte artan rekabet ortamından önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu durum KOBİ’lerin sorunlarının çözümünü daha önemli hale getirmektedir.
Geleneksel finansman yapılarnın yerini yeni finansal yapılar ve organizasyonlar almaya başlamıştır. Bu süreçte ise özelikle KOBİ’lerin önüne yeni finansman fırsatları getirmiştir.
Son yıllarda yaşanan serbestleşme, küreselleşme ve teknolojinin gelişmesiyle beraber finansal piyasalar girerek hem daha çok iç içe girmiş hem de giderek daha da karmaşıklaşmıştır. Söz konusu gelişmelerle birlikte finansal piyasaların kurumsal yapısı ve araç çeşitliliği bu güne kadar olmayan boyutlara ulaşmıştır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder