6 Mayıs 2015 Çarşamba

Ticaret Odasına Kayıt İşlemleri

GERÇEK KİŞİLER   ( Şahıs Firması )

Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir (TTK m.12)
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan  ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve soyadına TTK.nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.

İşletme sahibinin velayet veya vesayet altında bulunması veyahut kendisine bir yasal danışman atanmış olması gibi ehliyeti ilgilendiren hallerde bu durum ve veli, vasi veya yasal danışmanın kimler olduğu tescil edilir. Bu durumların sonradan meydana gelmesi halinde de aynı hüküm uygulanır.

KAYIT
  1. Dilekçe 
  2. Mersis üzerinden doldurulan taahhütnamenin çıktısı noter tarafından ilgilinin üç imzası alınarak tasdik edilir.Tasdik edilmiş taahhütname müdürlüğe verilir.
  3. Oda Kayıt Beyannamesi  (Tacir tarafından imzalanmalı, tacirin fotoğrafı bulunmalıdır.)  Başka bir gerçek kişinin kullandığı ticaret unvanının aynısının seçilmesi mümkün değildir. Belirtilen NACE kodu Mersisten girilen ile aynı olmalıdır.
  4. Vergi levhası fotokopisi (25.01.2013 tarih 544 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü talimatı gereğince Ticaret Sicili Müdürlüklerinde Şahıs Firmalarının tescili için vergi levhası bilgilerininhttps://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp (VEDOP sistemi) linkinden kontrol edildikten sonra tescil talepleri değerlendirmeye alınacaktır. Bu nedenle Şahıs Firmalarının tescil başvurularında vergi levhası fotokopisi talep edilecek ve yapılan elektronik ortam kontrolünden sonra vergi dairesine kayıtlı olduğu tespit edilen Şahıs Firmalarının tescil işlemi yapılacaktır.)
  5. Yabancı uyruklu ise tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti, ayrıca Türkiye’de ikamet ediyor ise noter onaylı ikamet tezkeresi, vergi dairesinden alınmış vergi kimlik numarası
  6. Gerçek kişi firmaların kuruluşlarında firma sermayesi en az 100 TL olarak belirtilmeli, 5.000 TL üzeri sermaye beyan edilmesi durumunda belirtilen rakamın tespitine ilişkin Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir faaliyet raporu ve faaliyet belgesi veya banka dekontu
İSTANBUL TİCARET ODASI KAYIT ÜCRETİ VE YILLIK AİDAT TARİFESİ 
DER.
SERMAYE VE ÖZVARLIK            (TL)
KAYIT ÜCRETİ VE YILLIK                AİDAT (TL):
1.
1.000.000.- - ve yukarısı
290.TL-
2.
250.000.- - 999.999.-
255.TL-
3.
25.000.- - 249.999.-
195.TL-
4.
1.000.- - 24.999.-
145.TL-
5.
                   1.- -        999.-
135.TL-




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder